Whatsapp Elwin wa.me/6588352904 | Daniel wa.me/6597317467 elwin@teammusic.co

Vitasoy International

Hong Kong

Top 5 Team-Building Aktiviti Yang Didapati Di Malaysia

Dengan Malaysia menjadi salah satu pusat kewangan utama di Asia, dengan munculnya globalisasi, organisasi dan korporat berkembang pada kadar yang membimbangkan. Ia sekarang biasa untuk menikmati bilangan kakitangan dalam sebuah syarikat berkembang dengan pesat dalam tempoh yang singkat. Di samping itu, syarikat kini mengupah pekerja dari pelbagai negara. Memandangkan fenomena ini, kini terdapat sesuatu fakta yang begitu penting dalam pembinaan pasukan; pekerja syarikat perlu mengenal satu sama lain di luar persekitaran kerja, untuk memupuk dan meningkatkan kerjasama pasukan dan persahabatan. Dengan kata itu, mari kita lihat lima aktiviti team building (tidak disenaraikan dalam urutan tertentu) yang boleh didapati di Malaysia!

1. TEAM MUSIC

Pernahkah anda ke konsert dan mendapati diri anda terpikat dengan muzik yang dimainkan oleh band di atas pentas? Pernahkah anda mempunyai impian zaman kanak-kanak menyanyikan lagu kegemaran anda dari Hujan? TEAM MUSIC pastinya tempat untuk mimpi-mimpi seperti itu untuk dipenuhi.

Bawa pasukan anda turun, dan mengalami pemuzik mahir melatih mereka tentang cara bermain muzik dalam kumpulan! Ini termasuk keseluruhannya – instrumen seperti gendang, gitar, perkusi, ukulele, gitar bass, dan penyanyi. Pada akhir setiap sesi, anda dan pasukan anda akan bermain dan mempersembahkan dua lagu popular yang anda dengar secara rutin di radio.

Jika itu agak mencabar pada anda – ┬áTeam Music telah menjalankan program ini beratus-ratus kali, untuk peserta yang mempunyai pengalaman muzik yang minima dengan kadar kejayaan yang sangat tinggi! Setiap sesi akan melihat pasukan anda dibahagikan kepada kumpulan yang lebih kecil, di mana mereka akan dihadiri oleh satu fasilitator yang tugasnya adalah untuk mengajar setiap kumpulan mengenai cara memainkan instrumen tertentu. Keajaiban berlaku, apabila kumpulan-kumpulan kecil ini berkumpul kembali untuk bermain sebagai satu kumpulan besar!

Team Music pastinya satu aktiviti untuk pasukan anda, menunjukkan kepada mereka bahawa semua cabaran dapat diatasi, dengan penekanan pada tiga nilai yang merupakan tonggak dalam tim yang baik: Kejelasan (Clarity), Komitmen (Commitment), dan Kerjasama (Collaboration).

Ciri-ciri:

 • Saiz boleh disesuaikan dari 10 hingga 350 peserta, dengan tahap penglibatan yang konsisten untuk semua peserta
 • Jangan risau jika anda tidak mempunyai pengalaman muzik; itu adalah tujuan keseluruhan aktiviti ini – untuk mencapai apa pun yang anda anggap mustahil!
 • Team Music telah menganjurkan lebih daripada 200 syarikat, dan lebih daripad 9000 peserta.

Instrumen-instrumen akan disediakan, jadi semua yang anda perlu bawa adalah diri sendiri!

 1. JUMP STREET ASIA

Sudah tiba masanya untuk membawa pasukan anda keluar dan bekerja keras … tetapi dengan cara yang menyeronokkan! Jump Street Asia adalah platform untuk pasukan menuju ke kawasan permainan yang penuh dengan trampolin yang dilengkapi secara profesional. Anda akan terkejut dengan bilangan orang yang tidak pernah cuba melompat pada trampolin sebelum ini! Ini adalah aktiviti yang sangat menyeronokkan, dan termasuk mempunyai seorang profesional membimbing anda dalam permainan pasukan yang berasaskan trampolin, seperti bermain bola menghindar sambil melantun di trampolin.

Ciri-ciri:

 • Bilik fungsi disediakan untuk disewa sekiranya diperlukan untuk taklimat / mesyuarat. Terdapat juga bilik pelarian di mana pasukan yang lebih kecil boleh berkumpul.
 • Tetap hebat untuk pasukan besar juga – acara ini bertujuan untuk sekurang-kurangnya 10 orang.
 • Akan ada seorang profesional yang dilampirkan pada pasukan anda setiap masa, mengajar anda teknik dan keperluan keselamatan yang betul.
 • Katering disediakan sebagai sewa tambahan.
 1. LOST IN KL

Lost in KL melibatkan penggunaan banyak bilik melarikan diri realiti, dan pasti disukai dengan sisi pasukan anda yang gemar dengan pengembaraan! Anda dan pasukan anda akan dikunci dalam senario pra-tetapkan, dan akan diminta untuk mencari petunjuk, menyelesaikan teka-teki, dan melaksanakan tindakan untuk melepaskan diri keluar dari bilik dalam batas masa 45 hingga 90 minit. Aktiviti team building ini begitu berfaedah untuk meningkatkan komunikasi dan kerjasama dalam pasukan anda.

Ciri-ciri:

 • Lost in KL boleh menyesuaikan program ini berdasarkan tempat pilihan anda. Ini bermakna jika anda bercadang untuk mempunyai BBQ luar, sambil mempunyai aktiviti team building – Lost in KL pastinya menjadi salah satu pilihan anda!
 • Terdapat bilik yang berbeza-beza, dengan tahap kesukaran yang berlainan.
 • Tiada minimum bilangan orang yang diperlukan. Penghunian maksimum ialah 65 orang.
 • Suasana yang sangat realistik dan kesan bunyi di dalam bilik memberikan peserta pengalaman yang mereka tidak akan lupa!
 1. THE COOKING HOUSE

The Cooking House, adalah tentang memasak hidangan kursus penuh sebagai satu pasukan, di mana anda dan rakan-rakan anda akan berpakaian dalam aprons, dan bersedia untuk memasak bersama-sama! Walaupun perkara-perkara masakan boleh menjadi tidak kemas, ini pastinya menjadi sebuah penglihatan yang pasukan anda tidak akan melupa. The Cooking House memberi penekanan pada komitmen dan keyakinan diri, dan tidak memerlukan pengalaman dapur sebelum mengambil bahagian dalam program mereka. Jurulatih profesional akan dilampirkan kepada pasukan anda setiap masa, jadi apa yang perlu anda lakukan adalah cuma untuk melepaskan diri dan bersenang-senang sahaja!

Ciri-ciri:

 • Pilih kursus separuh hari atau sepenuh hari
 • Terdapat 8 program yang berbeza untuk dipilih oleh anda!
 • Program ini boleh dijalankan dalam bahasa English, ataupun Melayu.
 • Masakan yang berbeza akan ditawarkan.
 1. BELUM ADVENTURE CAMP

Adakah anda mendapati diri anda ingin membawa pasukan anda lebih dekat dengan alam semulajadi, dan pada saat yang sama, menjalankan sebuah sesi senaman bersama-sama? Pertimbangkanlah program ini, yang didasarkan pada tahap keseronokan intensiti tinggi dan pengembaraan. Programnya termasuk panjat tebing, bangunan rakit, dan juga berkano semasa acara berlangsung. Seorang profesional akan dilampirkan pada pasukan anda, untuk memastikan keselamatan. Ini adalah satu aktiviti yang pasti akan mendorong pasukan anda ke had fizikal dan mental mereka, membantu membina watak pasukan anda, tahap ketekunan dan mengambil risiko dan meningkatkan komunikasi mereka. Mereka mungkin bangun dengan sakit badan pada keesokan harinya, tetapi pengalaman melelahkan tetapi menyeronokkan ini pasti menjadi satu memori yang mereka ingat, menyemai benih untuk ikatan dan persahabatan yang lebih kuat antara pusingan team anda!

Ciri-ciri:

 • Terdapat pelbagai program yang tersedia, dengan setiap program yang terdiri daripada aktiviti luar yang berlainan.
 • Memandangkan yang mereka dikendalikan dengan kakitangan yang berbeza-beza kebangsaan, program ini boleh dijalankan dalam bahasa Inggeris dan Melayu.
 • Anda boleh memilih untuk mempunyai pasukan anda terlibat dalam aktiviti luar, dan kemudian mengadakan mesyuarat syarikat di tepi pantai!
 • Team-building activities boleh disesuaikan untuk keperluan anda.